31 oktober 2010

Happy HALLOWEEN!!!


Om noen skulle finne på å lure; jeg ELSKER Halloween!
Jadda, jeg vet...jeg SER IKKE UT!!!, men prinsessa var søt heks da...
Det rååsa hadde hun mala på selv.
Jeg, prinsessa, og to av hennes veninder med mammaer tok runden med trick of treat i dag (første gang jeg er med på det, og det var såååå morro å se jentene ta poenget med godteri ved dørene...hihi!). Vi gikk BARE på de dørene som enten hadde pyntet, tent lys, eller begge deler, da dette i grunn burde være en grei "regel". Vil du ikke at ungene skal ringe på på Halloween, ikke tenn lys eller motsatt da.

Jentene skjønte ikke helt først hva de det var de bega seg ut på, men de tok fort poenget. Og så tror jeg at de syns det var fantastisk morro å få gjøre dette sammen med veninnene. Var ivrige på hvem sin tur det var å ringe på døren, og takket pent når de hadde fått godis.

Vi kledde oss ut alle mann (etter litt overtaling fra meg til de andre mammaene, så ble de med de også).

Og dere kan tro det var en liten prinsesse som sovnet fort i kveld da hodet landet på hodeputa....LIlle skjønne skatten var kjempesliten etter en hærlig dag, med besøk og Trick or Treat.

Hærlige hærlige Halloween!!!

Om jeg får lov av de andre mammaene, så skal jeg legge ut bilde av alle tre...de var bare helt hærlige i kostymene sine!!! (men venter på tillatelse, for jeg er nøye med å ikke poste folk på verdenswebben uten at de vil det selv...)

Halloween
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne artikkelen handler om halloweenfeiring. 
Fra moderne Halloween-feiring i Sverige der utkledde barn etter amerikansk forbilde går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat (Knask eller knep på norsk).

Halloween
er det engelske navnet på allehelgensaften, det vil si natta før allehelgensdag, den katolskehelgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag i november.
minnefesten for
Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat (Knask eller Knep). I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden, der verken allehelgensaften eller -dagen har vært viktige festdager tidligere. Norge hadde inntil for noen år siden ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert halloween ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet. Donald Duck-tegneserier og amerikansk populærkultur har trolig bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum. De siste årene har det vært knyttet enkelte volds- og hærverksepisoder til amerikansk halloween-feiring i Norge.

Historie, utbredelse og skikker
Den amerikanske feiringa av halloween stammer fra den katolske allehelgensdagen som igjen har trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain. I protestantiske land sluttet allehelgensdag etter hvert å være helligdag (i Norge skjedde dette i 1770. I USA fikk feiringen sitt moderne uttrykk på slutten av 1800-tallet). Noen tradisjoner som hadde overlevd lenge i Irland, kom til USA med irske immigranter.

Den moderne feiringen av halloween varierer fra land til land, mellom ulike religiøse grupper og i forskjellige miljøer. Amerikanske barn markerer kvelden ved å kle seg ut og gå fra hus til hus og be om godteri. Dette heter "Trick or Treat" da man spør ved husene om man ønsker å gi godteri eller om barna skal utføre rampestrekter. En variasjon av halloween er Punkie Night, som feires den siste torsdagen i oktober i landsbyen Hinton St. George i provinsen Somerset i England.
For satanister og hekser har Halloween vært feiring av døden og starten på heksenes år. Den markerer starten på død og ødeleggelse som assosieres med vinteren. På denne tiden er kraften fra underverdenen sluppet fri, og ånder skal være løslatt for å fare rundt på jorden. Denne tiden skal være den gunstigste for å kontakte ånder.

Utenfor USA
I Sverige fikk skikken et slags gjennombrudd 1995 og i Norge rundt år 2000,[1] drevet frem etter kommersielt press og av påvirkning fra amerikansk massekultur. Religionshistoriker Asbjørn Dyrendal[2] mente i 2010 at barnehagenes behov for høstaktiviteter var hovedårsaken til at den amerikanske høytiden ble populær i Norge på 2000-tallet. Han mente at den andre viktige årsaken var økt mediemangfold, med en langt bredere amerikansk kulturpåvirkning enn da folk flest bare hadde tilgang til et par-tre TV-kanaler for tjue år siden. Han mente videre at handelsstanden så dette salgspotensialet i dette hullet før jul, og markedsførte derfor halloweeneffekter så godt de kunne.

Etymologi 
Ordet halloween stammer fra det engelske All Hallow Even, (All) Hallows Eve eller All Saints Eve, det vil si «alle helliges kveld». I katolsk tradisjon er kvelden før allehelgensaften en tid for forberedelser til denne obligatoriske feiringen. Ordet kan på amerikansk-engelsk også skrives Hallowe'en. På norsk skrives ordet med liten forbokstav som andre merkedager.

Symboler i moderne feiring 

«Jack-o'-lantern», et uthult gresskar med «ansikt» og lys, er det vanligste symbolet og dekorasjonen for halloween-feiringen i USA. En slik lykt er første gang omtalt i 1837 og ble knyttet til Halloween allerede fra 1866.
I følge tradisjonen er skillet mellom den logiske, daglige verden og den spøkelsesaktige nattverdenen nærmest usynlig på halloween. I feiringen er det derfor vanlig å pynte med gjenstander som symboliserer døden, de levende døde, svart magi og mytiske monstre. Vanlige halloween-figurer i moderne populærkultur er spøkelser, levende beinrangler, hekser, zombier, demoner, røde smådjevler, svarte katter og edderkopper, , så vel som litterære figurer som Dracula og Frankensteins monster. Det er også vanlig å bruke enkelte symboler for høst og grøde i halloween-feiringen. Det gjelder særlig gresskar, helst med utskåret ansikt, og fugleskremsler, som representerer både jordbruk og det levende døde. Svart og oransje er blitt typiske Halloween-farger og står for henholdsvis «natt og mørke makter» samt «gresskar og markens grøde».
Den sterke dødssymbolikken i amerikansk Halloween-feiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermusblod, er ikke hentet fra de britiske høstfestene, men er inspirert av den katolske allehelgensdagen i Mexico, der den feires som De Dødes dag. og

«Knask eller knep»
Den amerikanske tiggertrusselen «trick or treat», det vil si «(velg mellom å få en) rampestrek eller (å gi en) godbit», er blitt oversatt til «knask eller knep» på norsk. Denne varianten ble visstnok brukt for første gang av brødrene Henning og Espen Hagerup i deres nyoversettelse av Carl Barks' Donald Duck-historie Trick or Treat i boka Eventyrlig snadder (1993).

Andre norske oversettelser av trick or treat er «digg eller deng», «gi eller (få) svi» og «godteri eller fanteri». På svensk brukes blant annet uttrykket «bus eller godis».

0 fortryllende kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...